Начин на приготвяне
В малка тенджерка се сварява сироп от вода, захар, ванилия, канела и се сваля от котлона. В друг дълбок съд се загрява олио, сипва се пшеничен грис и се бърка с дървена лопатка на умерен огън, докато добие карамелен цвят.
Дръпва се от котлона и внимателно се сипва на части сироп, като се разбърква, защото пръска. Внимавайте да не се изгорите.
Връщаме на котлона да се вари, докато се сгъсти и се сваля. В намаслена с олио правоъгълна форма за кекс се поръсват орехови ядки и заливаме с гриса. С гърба на лъжица, намокрена с вода, се заглажда отгоре и оставяме да се стегне готовата халва на хладно.
На другия ден се обръща в поднос, нарязана се и се сервира. Много вкусен десерт, опитайте!