Начин на приготвяне
В широка теджера или тиган сложете маслото и олиото и загрейте на средна сила на котлона. Маслото не бива да изгаря, защото ще промени много вкуса на десерта от грис. Прибавете вътре гриса и разбъркайте. Гриса ще започне да се запържва и променя цвета си към златист.
В отделна тенджерка се слага прясното мляко и захарта да заври. Към тях се добавя и ванилията. Щом млякото заври, следва да го смесим с гриса.
С повишено внимание започнете да изсипвате топлото мляко при запържения грис. Работете на много тънка струйка и непрекъснато бъркайте. Грисът ще поеме подсладеното мляко за няколко секунди.
След това грис халвата (още топла) се изсипва в десерти купички. Притиска се хубаво с лъжичка. Оставя се да изстине напълно. Преди сервиране Традиционна грис халва се обръща в чиния и се поръсва с натрошени орехи.
Коментари