Начин на приготвяне
Разтворете в купа маята във водата и добавете захарта. Изчакайте да се активизира и прибавете солта, брашното и зехтина. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всичко се хомогенизира.
Покрийте купата с капак и оставете на топло за 20 минути, след което разбъркайте и отново оставете да втаса покрито на топло към 40 минути. Сместа трябва да утрой обема си.
Фурната загрейте на 250 градуса и сложете вътре тавата да се нагорещи. Извадете я намажете я с мазнина и сипете част от тестото. Помогнете си с мокри ръце, за да разстелите тънка питка.
Сложете я да се изпече до лек загар, бързо поръсете с малко настърган кашкавал и върнете да се доопече. Изпечените пърленки може да поръсите с шарена сол или др. подправки на вкус.