Торта с малини и маскарпоне

ИларияИларияNovice286205
11/03/2012
"Каква по-голяма вкусотия от торта с маскарпоне и малини - десерт, който вдъхновява "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо12 493
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

  • за блата:
  • яйца - 5 броя, белтъци и жълтъци
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • масло - 5 с.л. разтопено
  • за крема
  • извара - 200 г безсолна
  • кисело мляко - 150 г плодово с вкус на малина
  • маскарпоне - 500 г
  • ванилия - 1 с.л. есенция
  • захар - 2 с.л пудра
  • желатин - 1 пакетче ч.л.
  • за горното желе
  • желатин - 1 ч.л. пълна
  • вода - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • боя - няколко капки сладкарска
  • малини - 300 г пресни, може и замразени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците за блата разбийте до побеляване с миксер със захарта, като запазите 1 с.л. за белтъците. Добавяйте брашното лъжица по лъжица и разбърквайте със шпатула. Прибавете след това маслото и отново добре объркайте. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол и лъжица от захарта и внимателно ги объркайте към сместа с жълтъци.

Сипете сместа в тава, застлана с хартия за печене и сложете да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Проверете готовността с клечка, а накрая оставете готовия блат да се охлади. След това го разрежете на две части

Маскарпонето, изварата и малиновото кисело мляко разбийте много добре заедно със захарта за крема. Добавете предварително накиснатия и разтопен желатин. Добавете ванилията и разбъркайте сместа с 1/2 от предварително пасираните малини. Може да ги прецедите през цедка, за да няма семенца в крема.

Сложете единия блат в подходящ поднос и го напоете леко със сок от компот от малини или прясно мляко.

Сипете 1/2 от крема и сложете втория блат. Отново го напоете и сложете останалия крем, като добре замажете и отстрани тортата. Сложете в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът.

За желираната глазура накиснете желатина да набъбне и го разтопете на водна баня.

Смесете в съд на котлона водата и захарта и разбърквайте, докато захарта се стопи. Добавете към сиропа топлия желатин и боята, като разбъркате.

Върху стегналата торта подредете останалите малини - цели или разполовени. Залейте с охладения желатинов сироп и отново върнете в хладилника, за да стегне.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар