Начин на приготвяне
Жълтъците за блата разбийте до побеляване с миксер със захарта, като запазите 1 с.л. за белтъците. Добавяйте брашното лъжица по лъжица и разбърквайте със шпатула. Прибавете след това маслото и отново добре объркайте. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол и лъжица от захарта и внимателно ги объркайте към сместа с жълтъци.
Сипете сместа в тава, застлана с хартия за печене и сложете да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Проверете готовността с клечка, а накрая оставете готовия блат да се охлади. След това го разрежете на две части
Маскарпонето, изварата и малиновото кисело мляко разбийте много добре заедно със захарта за крема. Добавете предварително накиснатия и разтопен желатин. Добавете ванилията и разбъркайте сместа с 1/2 от предварително пасираните малини. Може да ги прецедите през цедка, за да няма семенца в крема.
Сложете единия блат в подходящ поднос и го напоете леко със сок от компот от малини или прясно мляко.
Сипете 1/2 от крема и сложете втория блат. Отново го напоете и сложете останалия крем, като добре замажете и отстрани тортата. Сложете в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът.
За желираната глазура накиснете желатина да набъбне и го разтопете на водна баня.
Смесете в съд на котлона водата и захарта и разбърквайте, докато захарта се стопи. Добавете към сиропа топлия желатин и боята, като разбъркате.
Върху стегналата торта подредете останалите малини - цели или разполовени. Залейте с охладения желатинов сироп и отново върнете в хладилника, за да стегне.
Коментари