Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Пататник със сланина

Пататник със сланина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Пататник със сланина2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Сто пъти сме го приготвяли и сто пъти сме го яли - никога няма да ни омръзне"

Необходими продукти

  • картофи - 500 г
  • сланина - 20 - 25 тънки резени пушена
  • масло - 200 г
  • мащерка - 6 стръка
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • бял пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото в тенджера на слаб котлон. Сложете хартия за печене в глинен съд, като краищата ѝ трябва да излизат извън стените.

Намажете много добре с разтопено масло. Разпределете сланината така че да образува решетка, като краищата на резените също да излизат леко от стените.

Обелете и нарежете картофите на тънки филийки и ги сложете на слоеве, като между всеки един поръсвате с мащерка, масло, сол и пипер.

Когато свършат всички картофи, загънете отгоре с хартията, така че да се покрият. Печете първоначално на 240 градуса, а след около 15 минути намалете на 210 градуса.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: