Гръцка Трахана

Fat BertaFat Berta
Джедай
35573750
Гръцка Трахана3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Ако си търсите причина да отскочите до Гърция в началото на седмицата и извън сезон - ето я - ароматна гръцка трахана И на ви е сладко!"

Необходими продукти

  • трахана - 500 - 600 г суха
  • пилешки бульон - 2.5 - 3 л истински
  • халуми - 100 г нарязано на парченца (кубчета)
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 1/8 ч.л.
  • За гарниране
  • кисело мляко
  • халуми - настъргано на люспи или нарязано на парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сухата трахана /виж втората снимка; в Гърция и Кипър се продава в опаковки/ в студена вода и оставете да престои така около 30 минути или малко повече, докато омекне. След това, ако има излишна вода, внимателно я отлейте.

Сипете горещия пилешки бульон в подходяща тенджера, добавете траханата със солта и пипера. Започнете да бъркате, като в началото е понякога, но към края на варенето е постоянно. Варенето на супата отнема около 40 минути, но зависи от самата трахана - трябва да се получи с консистенция на крем супа. Ако не се е сварила все още към края, долейте още бульон и бъркайте.

Халумито добавете около 5 минути, преди да снемете супата от котлона.

Гръцката Трахана може да поднесете с кисело мляко, още халуми, а по желание може да се гарнира и със сварено пилешко месо.

Да ви е сладко!

Рецептата е от блога на Maria Miteva-Christou

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: