Начин на приготвяне
Започваме, като приготвяме топчетата.
Измиваме добре ориза няколко пъти с вода.
Лука обелваме и нарязваме на ситно. Моркова обелваме и настъргваме с ренде.
Всички тези продукти - ориза, лука и моркова слагаме при каймата. Добавяме джоджена, сол и черен пипер на вкус и омесване добре.
Замесваме топчета, малко по-големи от тази за класическата супа топчета. Слагаме ги да ги варим във вода, която трябва да ги покрива не повече от пръст отгоре.
Слагаме капака на тенджера и оставете да така за половин час на слаб огън. Това време е достатъчно и за ориза, и за каймата да бъдат готови.
През това време разбиваме хубаво яйцата на пяна. Добавяме брашното, сол и лимонов сок. Правим всичко на гладка каша.
Взимаме с черпак от бульона на кюфтетата и сипваме в застройката си. Разбъркваме. Така процедирайте, докато сместа не стане почти вряла.
Тогава я изсипваме в тенджерата и затварям с капака. Връщаме отново на слаб огън за около 10 мин.
Не бъркайте повече, за да не се разпадат кюфтетата. Само леко поклащайте и раздрусвайте съда.
Гюверлакя, както се казва гръцка супа топчета, сервирайте с щедро поръсен магданоз.