Гръцка супа топчета

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Гръцка супа топчета6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Ако искате да овладеете тънкостите в приготвянето на гръцката супа топчета, сега е моментът - вече имате рецепта"

Необходими продукти

  • кайма - 1 кг
  • лук - 2 глави стар
  • бял ориз - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • масло - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • магданоз - 1 връзка ситно нарязана
  • лимонов сок - на 1 голям
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме, като приготвяме топчетата.

Измиваме добре ориза няколко пъти с вода.

Лука обелваме и нарязваме на ситно. Моркова обелваме и настъргваме с ренде.

Всички тези продукти - ориза, лука и моркова слагаме при каймата. Добавяме джоджена, сол и черен пипер на вкус и омесване добре.

Замесваме топчета, малко по-големи от тази за класическата супа топчета. Слагаме ги да ги варим във вода, която трябва да ги покрива не повече от пръст отгоре.

Слагаме капака на тенджера и оставете да така за половин час на слаб огън. Това време е достатъчно и за ориза, и за каймата да бъдат готови.

През това време разбиваме хубаво яйцата на пяна. Добавяме брашното, сол и лимонов сок. Правим всичко на гладка каша.

Взимаме с черпак от бульона на кюфтетата и сипваме в застройката си. Разбъркваме. Така процедирайте, докато сместа не стане почти вряла.

Тогава я изсипваме в тенджерата и затварям с капака. Връщаме отново на слаб огън за около 10 мин.

Не бъркайте повече, за да не се разпадат кюфтетата. Само леко поклащайте и раздрусвайте съда.

Гюверлакя, както се казва гръцка супа топчета, сервирайте с щедро поръсен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: