Начин на приготвяне
Накиснете сухата трахана /виж втората снимка; в Гърция и Кипър се продава в опаковки/ в студена вода и оставете да престои така около 30 минути или малко повече, докато омекне. След това, ако има излишна вода, внимателно я отлейте.
Сипете горещия пилешки бульон в подходяща тенджера, добавете траханата със солта и пипера. Започнете да бъркате, като в началото е понякога, но към края на варенето е постоянно. Варенето на супата отнема около 40 минути, но зависи от самата трахана - трябва да се получи с консистенция на крем супа. Ако не се е сварила все още към края, долейте още бульон и бъркайте.
Халумито добавете около 5 минути, преди да снемете супата от котлона.
Гръцката Трахана може да поднесете с кисело мляко, още халуми, а по желание може да се гарнира и със сварено пилешко месо.
Да ви е сладко!
Рецептата е от блога на Maria Miteva-Christou