Гръцка Трахана

Fat BertaFat Berta
Джедай
329
343
50
858
20/11/2016
"Ако си търсите причина да отскочите до Гърция в началото на седмицата и извън сезон - ето я - ароматна гръцка трахана И на ви е сладко!"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 731
  • Преглеждания за месеца189
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • трахана - 500 - 600 г суха
  • пилешки бульон - 2.5 - 3 л истински
  • халуми - 100 г нарязано на парченца (кубчета)
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 1/8 ч.л.
  • За гарниране
  • кисело мляко
  • халуми - настъргано на люспи или нарязано на парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сухата трахана /виж втората снимка; в Гърция и Кипър се продава в опаковки/ в студена вода и оставете да престои така около 30 минути или малко повече, докато омекне. След това, ако има излишна вода, внимателно я отлейте.

Сипете горещия пилешки бульон в подходяща тенджера, добавете траханата със солта и пипера. Започнете да бъркате, като в началото е понякога, но към края на варенето е постоянно. Варенето на супата отнема около 40 минути, но зависи от самата трахана - трябва да се получи с консистенция на крем супа. Ако не се е сварила все още към края, долейте още бульон и бъркайте.

Халумито добавете около 5 минути, преди да снемете супата от котлона.

Гръцката Трахана може да поднесете с кисело мляко, още халуми, а по желание може да се гарнира и със сварено пилешко месо.

Да ви е сладко!

Рецептата е от блога на Maria Miteva-Christou

Бежова тенджера с декор и капак 26 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бежова тенджера с декор и капак 26 см
36.00 лв.
27.72 лв.
Виж ››

Тенджера, която няма причина да нямате в кухнята. Тя е с незалепващо покритие, стъклен капак, термоизолиращи дръжки. Бежовата тенджера има и още предимства, но ще оставим на вас да ги откриете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар