Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов сладкиш»Шоколадов сладкиш с аромат на кафе

Шоколадов сладкиш с аромат на кафе

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Шоколадов сладкиш с аромат на кафе2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10-12 парчета
"Свободни ли сте за едно кафе, гарнирано с шоколадов сладкиш?"

Необходими продукти

  • брашно - 1 ч.ч. самонадигащо се
  • брашно - 1 ½ ч.ч. обикновено
  • какао - ¼ ч.ч. натурално
  • яйца - 2 броя
  • шоколад - 200 г тъмен или натурален шоколад за готвене
  • масло - 250 г несолено
  • захар - 2 ч.ч.
  • кафе - 1 ч.л. разтворимо
  • шоколад - 250 г натурален, за ганаша
  • сметана - ¾ ч.ч. сладкарска
  • кафе - 1 ч.л. разтворимо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. На водна баня разтопете масло, захарта и шоколада на ниска температура. Оставете да се охлади след това за 10 минути.

При непрекъснато разбиване добавете първо двете яйца към шоколадовата смес. След тях постепенно добавете 2 вида предварително пресято брашно и какаото на прах и 1 ч.л. разтворимо кафе.

Разбъркайте всичко до гладка смес, изсипете я в предварително намазнена и леко набрашнена тавичка за печене. Сложете да се пече за около 1 час, като внимавате да не прегори и проверявате накрая готовността с клечка.

Междувременно пригответе ганаша, като на водна баня разтопите 250 г шоколад с течната сметана и лъжичка разтворимо кафе. Оставете леко да се охлади. Заделете 1/3 от сместа за намазване на сладкиша отгоре.

Останалата част от ганаша напълнете с пош или шприц с тънък накрайник. Вкарвайте накрайника в произволни места от сладкиша и изстисквайте. Така се получават шоколадовите участъци в кекса. Накрая намажете отгоре със заделената част от ганаша и направете украса по желание.

Рейтинг

4.8
511
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Това е калорийна бомба, но веднъж в годината може да се жертва човек и да опита. Звучи много апетитно при толкова шоколад.
23.03.2016 14:20
силви
силви
продава се в повечето големи магазини и се намира лесно. Може да си го приготвите и сами, като към 1 чч. бяло брашно, добавите към 1,5 чл. бакпулвер и 1/3 чл. сол
21.01.2012 14:29
Зорница
Зорница
В магазините продават брашно с набухватели за кексове и сладкиши. Предполагам, че него имат в предвид.
20.01.2012 22:23
Наргис  Изет
Наргис Изет
не съм чувала за самонадигащо брашно, моля обяснете!друг тип ли е?
20.01.2012 22:10