Начин на приготвяне
Сварете самостоятелно агнешкия шерден с 5 листа дафинов лист, малко черен пипер и сол на вкус.
Отделно сварете и агнешките карантии със същите подправки. След това нарежете на дребно сварените карантии.
Измийте ориза в няколко води. Загрейте малко мазнина в съд на котлона и запържете ориза хубаво, след което добавете вода в съотношение ориз-вода 1:2 и го оставете да набъбне.
Овкусете го с кубче бульон, сол и малко джоджен. Добавете накрая червен и черен пипер, кимион и бахар на вкус.
Смесете ориза и накълцаното агнешко и с тази смес напълнете шердена. Сложете го в леко намазнена тава заедно с почистените и нарязани на едри филии гъби.
Залейте със сметаната и сложете да се запече до приятен загар в предварително загряна фурна. По желание към края на печенето настържете на едро ренде кашкавал.