Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Пържоли»Стек с винен сос и боровинки

Стек с винен сос и боровинки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Стек с винен сос и боровинки1 / 2
18/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Само за ценители, останалите могат само да гледат и да преглъщат"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 2 стека
  • масло - 60 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • вино - около 1, 5 ч.ч. червено, хубаво
  • лук - 1 глава шалот
  • чесън - 6 скилидки
  • розмарин - 3 - 4 стръка пресен
  • боровинки - около 1/2 ч.ч.
  • сос уорчестър - с.л.
  • брашно - 2 щипка
  • магданоз - пресен
  • босилек
  • естрагон
  • риган
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете телешкото, натъркайте го хубаво със сол и черен пипер от всички страни и сложете стековете да се изпържат равномерно в сгорещените масло и олио. Може да го изпечете и върху грил тиган.

Щом са готови, се вадят, а в съда се сипва виното и съдът се деглазира. В отделен съд загрейте малко мазнина и запържете стръкчетата естрагон, мащерка и смления чесън. След тях добавете накълцания лук.

Когато и той се карамелизира, добавете брашното, бъркайте и сипете предварително леко намачканите боровинки.

Бъркайте и оставете да се задушат. Долейте малко от прецеденото при нужда вино, сос Уорчестър и всички останали подправки.

Щом сосът се редуцира, е готов. Поднесете стековете, поляни с винения сос с боровинки.

Рейтинг

3.9
52
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева
Малко не става ясно кое се карамелизира...ше го видя в процеса на готвене :)
12.12.2013 13:07
Ралица Кириловa
Ралица Кириловa
Пробвах! много доволни останахме цялото семейство!
13.09.2013 17:03
1
ас
ас
Много мразя, да изникват някакви продукти в начина на приготвяне, а същите да липсват в необходимите продукти. Говоря за мащерка!!!
17.05.2013 12:31
1