ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Торта със сметана и бял шоколад

Торта със сметана и бял шоколад

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3313k
Торта със сметана и бял шоколад
11/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета
"Поне веднъж в живота си трябва да се опитате да приготвите торта, поне веднъж, а иначе ви позволяваме да си хапвате всеки ден"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 180 г краве
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
  • есенция - няколко капки цитрусова
  • шоколад - 600 г бял, за крема
  • сметана - 600 мл течна
  • бисквити - 150 г натрошени
  • орехи - 100 г смлени, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе крема като разтопите белия шоколад на водна баня. Постепенно долейте сметаната, при непрекъснато разбъркване, но внимавайте да не заври сместа. Получава се рядък крем, който се оставя в хладилник да стегне.

За блатовете разбийте маслото добре и добавете захарта. Разбивайте до получаване пухкав крем и добавете яйцата едно по едно. Следва да добавите пресятото брашното заедно с бакпулвера и содата, като бъркането става вече на ръка с шпатула. Омесете прясното мляко с цитрусовата есенция и го добавяйте на порции успоредно с брашното. Разбъркайте добре, до получаване на хомогенна смес.

Намаслете и леко набрашнете 2 тавички с диаметър 25 см. В едната сипете 1/3 от сместа, а във втората 2/3. Сложете ги да се изпекат за около 35-40 минути, като за по-тънкия блат е нужно по-малко време. Проверявайте готовността с клечка.

Оставете изпечените блатове да изстинат добре и разделете по-дебелия на 2 отделни блата. Отделете част от стегналия се крем за покриване на тортата, а към другата добавете натрошените бисквитки.

В подходяща тава сложете единия блат, намажете обилно, втори блат, пак крем, трети блат и покрийте обилно тортата с крема. Отгоре поръсете със смлени орехи. Сложете тортата за няколко часа в хладилник преди да поднесете.

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка: