Софийска баница

25/11/2011
"Онези от вас, които са опитвали оригинална Софийска баница, която се продаваше на няколко места в София, ще ни разберат "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 900
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 1 брой, голямо
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • брашно - колкото поеме
  • сирене - 300 г, за плънката
  • кисело мляко - 500 г
  • яйца - 4 броя
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат, равна
  • масло - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От първите 4 продукта замесете средно твърдо тесто. От него се оформят топки, всяка от които се разточва върху набрашнен плот на много тънка кора за баницата. Разточените кори се нареждат една върху друга с малко брашно между тях и се оставят да починат и позасъхнат за час.

Пригответе плънката от натрошеното сирене, объркано с разбитите яйца и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата. Намазнете тавата, в която ще печете.

Всяка една кора се напръсква или намазва хубаво с горещо олио, разпределя се по дължина от плънката и се завива на руло. Нарежда се по формата на стената на тавата, като цялото нареждане е от вън на вътре.

Най-накрая върху баницата о по краищата й се разпределят кубчета от маслото. Софийската баница се пече в загряна фурна на 200 градуса за 10-тина минути, след това се намалява на 150 градуса и се доизпича до зачервяване.

Рейтинг

5 6
4 3
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Соня
Соня
07.10.2013 15:54
А в тестото не се ли слага вода и ако се слага колко?
6
0