Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баница с ориз

Баница с ориз

Баница с ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Хич не ни обяснявайте коя ви е любимата баница, докато не опитате нашето предложение за сочна баница с ориз"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - колкото поеме
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 125 г краве
  • олио - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сирене - около 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете от брашното, хладката вода, щипката сол, яйцето и оцета меко тесто, разделете го на 18 топчета, които разточете до големината на чаена чинийка, намажете ги с разтопено масло и ги слепете по три.

Получените шест тестени купчинки оставете да престоят 30 мин. и всяка разточете на тънък голям лист.

Наръсете един лист с олио, прегънете двата срещуположни края към центъра, наръсете с мазнина ненамазаната част и след това другите два срещуположни края сгънете към центъра, и отново наръсете леко с мазнина.

Полученият четириъгълник поръсете обилно с плънка от сварения и изстинал ориз, смесен с раздробеното сирене, яйцата и солта, след това го сгънете като пощенски плик и го поставете в намазнена тавичка.

По същия начин оформете и останалите пет листа, наредете ги в тавичката, наръсете отгоре само с олио и печете в силна фурна първите 10 мин., след което я намалете.

Извадете готовата баница от фурната, напръскайте я с вода и я покрийте с кърпа, за да се задуши, и след като изстине напълно, я нарежете по диагоналите на 24 триъгълни парчета и я поднесете с бульон, айран, чай, кафе или друга напитка.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Обикновено,оризовата баница се прави с две кори,които след запичане на долния край се обръща.
16.05.2024 09:29