Начин на приготвяне
Омесете от брашното, хладката вода, щипката сол, яйцето и оцета меко тесто, разделете го на 18 топчета, които разточете до големината на чаена чинийка, намажете ги с разтопено масло и ги слепете по три.
Получените шест тестени купчинки оставете да престоят 30 мин. и всяка разточете на тънък голям лист.
Наръсете един лист с олио, прегънете двата срещуположни края към центъра, наръсете с мазнина ненамазаната част и след това другите два срещуположни края сгънете към центъра, и отново наръсете леко с мазнина.
Полученият четириъгълник поръсете обилно с плънка от сварения и изстинал ориз, смесен с раздробеното сирене, яйцата и солта, след това го сгънете като пощенски плик и го поставете в намазнена тавичка.
По същия начин оформете и останалите пет листа, наредете ги в тавичката, наръсете отгоре само с олио и печете в силна фурна първите 10 мин., след което я намалете.
Извадете готовата баница от фурната, напръскайте я с вода и я покрийте с кърпа, за да се задуши, и след като изстине напълно, я нарежете по диагоналите на 24 триъгълни парчета и я поднесете с бульон, айран, чай, кафе или друга напитка.
Коментари