Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладка вода. Яйцата се разбиват много добре, излива се лимонадата, прибавят се солта, содата, брашното и най-накрая маята. Меси се меко тесто за баница, от което се правят 8 топки.
Те се разточват на кори за баница. От 1 до 4 лист се мажат с разтопена свинска мас, от 4 – 7 се мажат също с мас, слага им се натрошено сирене и бучка краве масло., лист 8 само се маже с масло.
Всички листи се прегъват като плик. Обръщат се обратно в тавата, разплескват се и се радиално на парчета. Останалата мазнина се разлива по разрезите. Оставя се да втаса 15 минути и се пече в топа фурна.
След изпичане баницата се напръсква с вода. След като изстине приготвената баница с лимонада, се поднася.