Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Десерт на Бай Данчо

Десерт на Бай Данчо

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Десерт на Бай Данчо1 / 2
22/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
"Вкусни тайни от кухнята на политиците - сега достъпни за всеки!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 800 мл
  • сметана - 200 г
  • желатин - 70 г
  • захар - 300 г
  • ванилия - 4 броя
  • яйца - 6 броя
  • киви - 3 броя
  • портокали - 2 броя
  • ябълки - 2 броя
  • бадеми - 100 г
  • ананас - 1 буркан (680 г) компот
  • череши - 1 буркан (680 г) компот
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете от компотите се отцеждат и нарязват на кубчета. Останалите плодове се обелват при нужда и се нарязват на кубчета със същата големина. Черешите се изчистват от костилките.

Желатинът се накисва в 150 мл студена вода, за да набъбне. Жълтъците се отделят внимателно от белтъците. Млякото се кипва половината захар. От него се заделят 150 мл, които се разбиват с жълтъците.

Сместа се връща обратно в горещото мляко и малко преди да кипне, се сваля от огъня. Оставя се да престои 5 минути и към нея се добавя накиснатия желатин. Разбърква се, докато се разтопи, и се добавят ванилията и сметаната.

Бадемите се попарват във вряла вода, след което се обелват. Изпичат се и щом изстинат, се натрошават или нарязват.

Сместа с желатина се оставя в студена водна баня и от време на време се разбърква. Междувременно белтъците и останалата захар се избиват на твърд сняг. Когато сместа започне да се желира по стените на съда и изстине, се прибавя избитият белтък.

Разбърква се, добавят се плодовете и бадемите и отново се разбърква. Сместа се сипва в подходящи съдове или форми и се прибира в хладилник за 2-3 часа. Готовият крем се сервира студен.

Из книгата: Аз, готвачът на Живков

Рейтинг

4.5
57
42
30
21
10
Дай твоята оценка: