Начин на приготвяне
Почистената коприва се попарва във вода за 10 минути. Изцежда се, оставя се да се охлади и се накълцва ситно.
Пресният лук и морковите също се нарязват ситно и се задушават в сгорещените масло и олио.
След 5-10 минути се заливат с около 3 л вряла вода и като кипне, се добавят копривата и изчистения и измит ориз.
Варенето продължава още 15-20 минути. Сваля се след това от огъня.
Киселото мляко, жълтъците на яйцата и брашното се разбиват и към тях бавно се долива бульона от супата.
Оставя се да кипне и се разбърква непрекъснато. Прибавя се към супата от коприва и се поръсва с нарязания ситно магданоз.
Рецептата е взета от книгата Аз, готвачът на Живков.
Вижте също как да си направите джуркана коприва и любимата каша от коприва.
Коментари