Козунак по селски

Дебелата БертаДебелата Берта
Джедай
329
248
50
803
20/11/2011
"Тази година пригответе козунака по селски - защото така е най-вкусен"
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо12 593
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти, с които ще правите козунака по селски трябва да са много пресни, за да се получи наистина добър козунак. Освен това трябва да са на стайна до топла температура.

Разтворете маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като трябва да се получи гъста каша. Маята трябва почти веднага да започне да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна.

Разбийте яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавете всички останали продукти и ароматите без маслото и започнете да замесвате.

Първо премесвате, захващате тестото, удряте в плота, добавяте мазнина и брашно, месите, удряте и така, докато направите поне 100 удара в плота. Готовото тесто покрийте с кърпа в съд и оставете да втаса за 1 нощ.

Мармаладът трябва да е много гъст. По желание може да добавите и парченца локум. От тази доза може да приготвите 2 големи козунака или повече по-малки. Направете ги под формата на плитка, като сплетете 3 продълговати парчета, между които слагат сладко, локум, натрошени орехи.

Може да оформите и кръгли козунаци по същата схема. Готовите козунаци отново се оставят да втасат. Най-накрая ги намажете с четка с разбитите жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана. По желание поръсете с кристална или кафява захар отгоре.

Сложете да се пече на 190 градуса до готовност. Във фурната може да сложите чаша с вода, за да овлажнява въздуха. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дани
Дани
21.04.2013 16:03
Много ми харесва, количеството на продуктите отговаря съвсем точно на моите представи и опит в "козунакоправенето". Единствената разлика е, че когато замесвам на ръка, наред с биенето на тестото в масата добавям само мазнина. Т.е брашното вече е вложено в тестото и едва след това започвам да добавям на порции мазнината. Но ще се възползвам от рецептата и тази година ще оставя тестото да престои цялата нощ при втасването. Благодаря на авторката!
1
0