Патешко с портокали

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
Патешко с портокали
27/06/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Сготви80 мин.
Общо110 мин.
Порции4
"Когато някой говори за истинска симфония от вкусове и аромати, знаем, че има предвид точно това патешко с портокали"

Необходими Продукти

  • патешко месо - 4 парчета гърди, може и бутчета
  • лук - 4 стръка пресен
  • портокали - 2 броя
  • вино - 50 мл червено
  • бадеми - 50 г
  • мармалад - 5 с.л. портокалов
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 1 пълна с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • лимони - сока на половин лимон
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ПОсолете патешките гърди и ги натрийте с черен пипер. Сложете ги да се запържат от двете страни в маслото и олиото. Извадете месото и в същия съд сложете да се запържи накълцаният лук. Изстискайте сока от портокалите и го добавете към лука.

Нарежете кората от 1 портокал на едри парченца и също я добавете. Сипете и лимоновия сок, червеното вино и мармалада. Оставете соса да кипне и го махнете от котлона, като овкусите със сол и черен пипер.

Сложете патешките гърди в намазнена тава и залейте соса отгоре. Покрийте с фолио и сложете патешкото с портокали да се пече в предварително загряна фурна за малко повече от час. Извадете месото и прецедете течността от портокаловите корички, сложете я на котлона заедно с 1 ч.ч. портокалов сок и щом кипне сгъстете с размитото нишесте.

Щом сосът се посгъсти овкусете с подправки. Поднесете порция патешко, полято със сос и поръсено с натрошени бадеми. Гарнирайте с кръгли резени портокали.

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: