Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Руски борш с месо по оригинална рецепта

Руски борш с месо по оригинална рецепта

jessejesse
Новак
119
Руски борш с месо по оригинална рецепта3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8
"Опитайте и ще разберете защо всички говорят с такова уважение за оригиналния руски борш!"

Необходими продукти

  • месо от бут - 650 г
  • картофи - 400 г
  • грах - 100 г
  • зеле - 300 г
  • моркови - 1 голям
  • гъби - 150 г
  • лук - 1 глава
  • яйца - 2 - 3 варени
  • целина - 1 - 2 клончета
  • чубрица
  • сол
  • пипер
  • домати - половин консерва
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото запържваме, добавяме лука да се задуши и заливаме с вода или бульон по желание.

Когато месото е почти готово, добавяме картофите, нарязани на едро, граха и моркова на кубчета. Добавяме подправките и целината. Когато омекнат картофите, добавяме зелето и гъбите. По желание може да сложим зелен боб и червено цвекло.

Когато супата е готова, запържваме добре доматите, като може да подправим и с лъжица доматено пюре. Изсипваме запържените домати и доваряваме 5-10 мин. Нарязваме варените яйца на кубчета в супата. Поднасяме с лъжица заквасена сметана по желание.

Тази рецепта я знам от маминка ми (баба ми), която е живяла дълги години в Русия.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4.2
57
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Червеното цвекло е задължително! Но чубрица, гъби и варени яйца в руски борш???
11.11.2022 11:48
3
Ирина Морозова
Ирина Морозова
Борщ- это украинская кухня,у русских- это щи.Ваш рецепт-скорее щи,потому что обязательной (!) составляющей борща является свёкла и свинина.
И свёклу нужно отдельно потушить на масле,добавить немного сахара и уксуса.Тогда борщ будет вкусным и сохранит свой красивый бордовый цвет.
21.09.2014 15:46
12
2
Таня
Таня
Аз дълги години съм живяла с рускини и украинки и съм яла няколко вида борш,но никога не е имало борш без червено цвекло,това е задължително,никога не е имало гъби и грах,да не говорим за чубрика.И винаги се сервира с лъжица сметана отгоре.
26.11.2013 12:40
14
2
Нколай
Нколай
пичове борша е хубав ама това с чубрицата сори не я намесваите това е балканска подправка и няма нищо общо с руския борш
28.04.2013 05:34
10
Антонина Иванова
Антонина Иванова
Да чубрицата тук е малко в повече. В зависимост от региона има боршове и с боб, и с риба, и с тиквикчи,с и без цвекло и дори с ябълки...., но мили мои, не всичко заедно в една тенджера! Не бъркайте борша със супа-сбиротак "да очистим хладилника". Аз лично много обичам с киселец.
16.09.2012 14:12
5
Добрева
Добрева
До колкото знам на повечето места в Русия, че и Украйна се слага цвекло.
Моята баба е от Краснодарския край и казва, че при тях цвекло не слагат.
Въпрос на вкус.
18.10.2011 12:16
1
2
Алина
Алина
Това не е борш. Червеното цвекло прави борша. Чубрица като подправка, това вече надминава и пародията.
04.09.2011 16:09
7
Любител на Борш
Любител на Борш
Хм, тази рецепта няма нищо оригинално в нея. Да не говорим, че е Украинска, а не Руска супа. Освен това, в тази рецепта липсва най-характерната съставка на борша-червеното цвекло.
26.08.2011 17:23
5
Добрева
Добрева
Борша съдържа: зеле, картофи, моркови.
За запръжката: чушка, моркови, лук, слага се червен пипер една лъжичка и една лъжичка брашно.
Подправки: сол, черен пипер, копър.
Рецептата е от баба ми и майка ми. Говорила съм много пъти с тях и винаги са казвали, че всичко останало сложено вътре е пародия.
25.08.2011 08:47
4
2
2
Покажи всички подкоментари
ели
ели
Това не е борш, а пародия.
06.08.2011 21:42
8
1
1
Покажи всички подкоментари