Начин на приготвяне
Първо нарежете пиленцето на порции - бутчета, бяло месо и крилца, а гръбнака оставете цял. Измийте го много добре и поставете в тенджера. Налейте студена вода, посолете и след като кипне, започнете да премахвате образувалата се пяна.
Наситнете 1 глава лук и я прибавете към тенджерата с пилето, сипете вътре зърната пипер, целия морков и чушка. Варете до полуготовност на пилешкото.
Междувременно измийте ориза под течаща вода, като втривате зрънцата между дланите си. Поставете го в купа с подсолена вода. Нарежете другата глава лук на ситно.
Загрейте олиото в тиган и запържете лука за кратко, добавете ориза и продължете да пържите за 3-4 минути. В тава сипете запържения ориз, разстелете го и отгоре наредете порциите пилешко (без гръбнака).
В купата, в която отмервахте ориза, налейте три пъти от бульона на пилето и сипете в тавата. Посолете, ако е нужно. Нарежете маслото на кубчета и ги наредете отгоре.
Печете ориза в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Извадете пилето с ориза от фурната и завийте с чиста кърпа, нека се задуши за 15-тина минути.
От сварения гръбнак можете да си приготвите пилешка супа.
Пилето с ориз по оригинална рецепта е готово.