Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Ориз на фурна»Пиле с ориз по оригинална рецепта

Пиле с ориз по оригинална рецепта

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Пиле с ориз по оригинална рецепта
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр. (около 1.5 кг)
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • ориз - 400 грама
  • масло - 40 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 40 мл за пържене
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо нарежете пиленцето на порции - бутчета, бяло месо и крилца, а гръбнака оставете цял. Измийте го много добре и поставете в тенджера. Налейте студена вода, посолете и след като кипне, започнете да премахвате образувалата се пяна.

Наситнете 1 глава лук и я прибавете към тенджерата с пилето, сипете вътре зърната пипер, целия морков и чушка. Варете до полуготовност на пилешкото.

Междувременно измийте ориза под течаща вода, като втривате зрънцата между дланите си. Поставете го в купа с подсолена вода. Нарежете другата глава лук на ситно.

Загрейте олиото в тиган и запържете лука за кратко, добавете ориза и продължете да пържите за 3-4 минути. В тава сипете запържения ориз, разстелете го и отгоре наредете порциите пилешко (без гръбнака).

В купата, в която отмервахте ориза, налейте три пъти от бульона на пилето и сипете в тавата. Посолете, ако е нужно. Нарежете маслото на кубчета и ги наредете отгоре.

Печете ориза в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Извадете пилето с ориза от фурната и завийте с чиста кърпа, нека се задуши за 15-тина минути.

От сварения гръбнак можете да си приготвите пилешка супа.

Пилето с ориз по оригинална рецепта е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: