Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива. Подсушава се, разделя се на порции и се посолява. В тенджера се сипва олиото и когато се сгорещи, се запържват парчетата пиле, докато добият златист цвят. Изваждат се и се поставят върху салфетки, за да се отцедят от мазнината.
В същата мазнина се запържва около минута предварително нарязаният на дребно лук. Прибавят се нарязаните на кубчета чушка, счуканият чесън, разбърква се и се пържи още 1 минута.
Доматите се белят и нарязват на дребни кубчета, след това се прибавят в тенджерата. Сипва се бялото вино и пилешкото месо, посолява се и се задушава 10 минути, докато течността се изпари.
В тава за печене се поставя предварително почистеният ориз, а върху него се излива сместа с пилето. В използваната тенджера се кипват 3, 5 чаши вода и се излива в тавата.
Пърженото пиле се поръсва с черен пипер и нарязания на ситно магданоз и се пече във фурна на температура 180 градуса, докато оризът попие водата. Преди поднасяне ястието може да се украси с маслини.
Коментари