Начин на приготвяне
В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слагат солта, разбитите яйца (1 жълтък се отделя) и размитата в затоплена лимонада мая.
Меси се тесто. Дели се на 3 топки, които се оставят да втасат на топличко за около 40 минути.
От всяка топка се точи кора, която се маже с разтопено масло. Трите кори се поставят една върху друга и се усукват спираловидно.
Полученото руло се реже на охлювчета, които се нареждат в намаслена тава. Втасват около половин час, намазват се с разбит жълтък и се ръсят с маково семе.
Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180градуса за 30-40 минути. След изваждане се ръси с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши.
Поднася се с мед или сирене.
Коментари