Макова погача

IvankaIvanka
Новак
20
Макова погача1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1
"Гостоприемството диктува да посрещнеш гостите си с ароматна макова погача, мед и сол! Така се прави у нас!"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • лимонада - 300 мл
  • яйца - 3 броя
  • мая - 40 гр кубче
  • масло - 125 г
  • мак - 10 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слагат солта, разбитите яйца (1 жълтък се отделя) и размитата в затоплена лимонада мая.

Меси се тесто. Дели се на 3 топки, които се оставят да втасат на топличко за около 40 минути.

От всяка топка се точи кора, която се маже с разтопено масло. Трите кори се поставят една върху друга и се усукват спираловидно.

Полученото руло се реже на охлювчета, които се нареждат в намаслена тава. Втасват около половин час, намазват се с разбит жълтък и се ръсят с маково семе.

Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180градуса за 30-40 минути. След изваждане се ръси с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши.

Поднася се с мед или сирене.

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Снимката не сьответства на рецептата
16.09.2022 21:41
1