Начин на приготвяне
Разбъркваме маята със затопленото мляко и захарта в дълбок съд и отгоре слагаме брашно, колкото да покрие течността.
Пресяваме останалото брашно в съд, в който ще месим тестото и правим кладенче в средата му. В него слагаме жълтъците, маслото и солта.
Замесваме средно меко тесто, което покриваме с кърпа и го оставяме да втаса за 30 минути. Отделно измиваме лютите чушлета, изчистваме ги от семената и ги нарязваме на много ситно.
От сусама отделяме 1 с.л., а останалата част запичаме на сух тиган до златисто. Към втасалото тесто прибавяме наситнените чушлета и запържения сусам и месим отново.
Правим дълъг фитил, който разделяме на 20 части, от които правим топчета. Покриваме топчетата с набрашнена кърпа и ги оставяме да втасат отново за 15 минути.
Загряваме мазнина на огъня и пържим в нея поничките за около 3 минути, обръщаме ги и от другата страна изпържваме също. Изпържените понички изцеждаме върху кухненска хартия и ги поръсваме с останалия сусам.