Начин на приготвяне
Сваряваме говеждите кости за около 2 часа докато водата се редуцира до ½ литър. Прецеждаме и отстраняваме мазнината. В бульона сваряваме моркова, целината, лука, корена от магданоз, черния пипер и дафиновия лист.
Отделяме и изстудяваме 1 чаша от бульона. Разбиваме белтъка с щипка сол и добавяме няколко лъжици от студения бульон. Разбъркваме и съединяваме в останалия студен бульон.
Затопляме на котлона докато се избистри течността, но без да завира. Прецеждаме през марля, посоляваме и подправяме с лимоновия сок. Използваме така приготвения аспик за глазиране на продукти.
Те трябва да са студени. Поставяме ги върху телена подложка или цедка и заливаме със студен аспик. Повтаряме няколко пъти, като след всяко заливане поставяме ястието в хладилник за да се втвърди аспикът.
Можем да съхраняваме във фризера, замразен в кубчета за лед.