Начин на приготвяне
Кората на единия лимон се настъргва. Три от лимоните се изстискват, четвъртият се реже на тънки резени, без да се бели. Лимоновата кора се смесва със захарта, дафиновия лист и мащерката в тенджера заедно с един литър вода.
Добавя се лимоновият сок и всичко се разбърква. Прасковите се измиват, разрязват се на половинки, костилките се отстраняват. Половинките праскови се пускат в тенджерата. Сместа се кипва и се разбърква, докато се разтвори захарта.
След това се похлупва с капак и се вари 10 минути на среден огън до омекването на прасковите. Плодовете се вадят с решетъчна лъжица. Сместа в тенджерата се кипва отново и се вари на бавен огън без капак 15 минути.
Добавя се сладкото от праскови и всичко се разбърква. Горещият сироп се излива върху прасковите. Оставя се да се охлади и се премества в хладилника за 4 часа, като на всеки един час прасковите се обръщат. Дафиновият лист се маха и прасковите се сервират, като се украсяват с резени лимон.