ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Портокалова изненада

Торта Портокалова изненада

EfrosiaEfrosia
Джедай
9785k1129k
Торта Портокалова изненада1 / 2
22/10/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12 парчета
"Защо изненада? Защото тази торта е изненадващо вкусна и ароматна - каквато не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 броя
  • захар - 150 г
  • бадеми - 200 г смлени
  • галета - 30 г
  • портокали - 1 брой
  • за крема
  • брашно - 40 г, за крема
  • прясно мляко - 1/2 л
  • захар - 60 г
  • захар - 40 г пудра
  • масло - 125 г краве
  • яйца - 3 жълтъка
  • ванилия - 1 пакетче
  • портокали - 1 брой
  • бадеми - 30 г филирани
  • сметана - сладкарска, за украса
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте жълтъците с 3/4 чаша захар до побеляване. Прибавят се сокът и кората на портокала, смлените бадеми, галетата и накрая разбитите белтъци с останалата захар.

Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тортена форма, намазана с масло и застлана с хартия. Пече се в умерена фурна. Изпеченият блат се разрязва с помощта на конец, на два блата.

Кремът се приготвя, като се смесват млякото, брашното, жълтъците и кристалната захар. Сваряват се до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване и към него се прибавя постепенно изстиналият крем, след което се прибавя кората на портокала и ванилията. Кремът трябва да се разбърка много добре.

Поставете първия блат в тава, покрийте го обилно с крем и наредете тънки резени от обеления портокал. Поставя се вторият блат, покрива се отново с портокали и после целият останал крем се разпределя равномерно по повърхността на тортата.

Отстрани се полепват филирани бадеми, а отгоре с шприц се правят плътно една до друга розички от сладкарска сметана.

Поръсва се с канела и се оставя на хладно място за 2 часа.

Рейтинг

4.5
59
40
33
20
10
Дай твоята оценка: