Портокалова торта

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Портокалова торта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12 парчета
"В живота на всеки кулинар настъпва момент, в който трябва да приготви първата си торта - и след това нищо вече не е същото"

Необходими продукти

  • яйца - 4 броя, за блата
  • захар - 120 г
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - ½ ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимони - настърганата кора на 1 плод
  • прясно мляко - 1 л, за крема
  • захар - 10 с.л.
  • яйца - 4 жълтъка
  • брашно - 8 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • сметана - сладкарска, разбита
  • портокалов сок
  • ликьор - портокалов
  • шоколад - 200 г черен
  • портокали - 6 - 7 броя
  • орехи - натрошени за украсата, може и други ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте добре яйцата със захарта и постепенно добавете брашното, бакпулвера, ванилията, настъргана лимонова кора, след което разбъркайте със шпатула. Сместа изсипете в тавичка, покрита с хартия за печене, леко намазнена. Сложете да се пече на 170 градуса до готовност.

За да приготвите крема, разбъркайте заедно ванилията, брашното и захарта и добавете половината мляко. Разбъркайте и добавете 4-те жълтъка, след което долейте останалото мляко и сложете да заври на котлон, докато се сгъсти. Разбърквайте непрекъснато и добавете щипка сол, настъргана лимонова кора. Щом се сгъсти, го махнете от котлона, оставете леко да се охлади и го смесете внимателно с разбитата сладкарска сметана.

Разрежете внимателно изпечения блат на 2 отделни, по-тънки. В поднос сложете единия блат, наръсете го добре с портокалов сок, портокалов ликьор, кръгли резени обелен портокал, а отгоре поръсете с парченца натрошен черен шоколад. Залейте обилно с крем, сложете втория блат и повторете процедурата. Най-отгоре покрийте обилно с крема, отстрани облепете с натрошени орехи и украсете отново с резени портокал.

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка: