Ezine.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Плодова супа»Студена гръцка ябълкова супа

Студена гръцка ябълкова супа

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Студена гръцка ябълкова супа2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • бульон - 800 мл от кубчета, зеленчуков
  • ябълки - 8 бр.
  • лук - 2 глави
  • лимони - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • къри - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • сметана - 200 г
  • мента - 10 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се реже на кубчета. Ябълките се обелват и се режат на кубчета. В голяма тенджера с дебело дъно се загрява зехтинът и се запържва лукът на бавен огън, като се разбърква, за да не си промени цвета. Пържи се 10 минути.

Добавят се ябълките, кърито и солта и сместа се загрява, докато ябълките не станат меки - около 10 минути. добавя се топлият бульон и сместа се кипва. Вари се на бавен огън 40 минути. Сваля се от котлона и се охлажда за 30 минути.

Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда. В супата се добавя половината кора и сок и супата се пасира. Оставя се в хладилника за 2 часа.

Ментата се реже на ситно и се смесва с останалия сок, кората на лимона и сметаната. Супата се сервира, като във всяка чиния се слага от ментовата сметана.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: