Начин на приготвяне
Лукът се реже на кубчета. Ябълките се обелват и се режат на кубчета. В голяма тенджера с дебело дъно се загрява зехтинът и се запържва лукът на бавен огън, като се разбърква, за да не си промени цвета. Пържи се 10 минути.
Добавят се ябълките, кърито и солта и сместа се загрява, докато ябълките не станат меки - около 10 минути. добавя се топлият бульон и сместа се кипва. Вари се на бавен огън 40 минути. Сваля се от котлона и се охлажда за 30 минути.
Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда. В супата се добавя половината кора и сок и супата се пасира. Оставя се в хладилника за 2 часа.
Ментата се реже на ситно и се смесва с останалия сок, кората на лимона и сметаната. Супата се сервира, като във всяка чиния се слага от ментовата сметана.