Начин на приготвяне
Измийте ягодите добре и премахнете листата, ако имат такива. Поставете ягодите в голяма тенджера и ги залейте отгоре със захарта.
Покрийте ягодите с капак и ги оставете за една нощ на хладно място, не е необходимо да бъркате.
На следващия ден разбъркайте сместа и поставете тенджерата с ягодите на котлон. Варете на пета степен (по скала от 1 до 6), като към края намалете на степен 4.
От време на време разбърквайте сладкото от ягоди, за да избегнете загаряне, тъй като се сгъстява сравнително бързо. Когато се образува пяна, можете да я отпенвате с решетъчна лъжица.
Варете сладкото за около 2 часа. Малко преди края на варенето добавете лимонената киселина, след което разбъркайте добре сместа и оставете сладкото за още 4-5 минути.
Свалете сладкото от котлона и го оставете да се охлади и да се посгъсти още малко.
Горещото сладко от ягоди налейте в сухи бурканчета, затворете с капачки и ги обърнете с дъното нагоре за да се запечатат, докато се охладят.
Насладете се на ароматното и вкусно сладко от ягоди!
С готовото сладко от ягоди можете да си направите страхотен чийзкейк със сладко или любимата ягодова панакота.