Начин на приготвяне
Избират се здрави, добре узрели, но не меки ягоди. Почистват се от дръжки и измиват. След като се отцедят от водата се посипват със захарта и се поставят в хладилника за няколко часа, за да си пуснат сока.
Най-добре е това да стане от вечерта, а на сутринта съдът с ягодите се слага на котлона. Сладкото от ягоди се вари на слаба температура, защото образува лесно пяна и може да изкипи, като се разбърква периодично с дървена лъжица.
Разбъркването трябва да е внимателно, за да остане плодът цял. Също така е необходимо образувалата се пяна да се отстранява. Готвенето продължава до достигане на желаната гъстота.
Когато домашното сладко е готово, се прибавя лимонената киселина и се разбърква. Разпределя се в сухи бурканчета веднага, още докато е горещо. Бурканчетата се затварят добре и обръщат с капачката надолу. По този начин не е необходима стерилизация на домашното сладко от цели ягоди.
Поднасяме го към пухкави мекички, лаланги и тиганички.