Начин на приготвяне
Ягодите се измиват и нарязват на четири. Черешите се обезкостяват с нож или друг уред, като срязваме по средата черешата и премахваме костилката.
В дълбока купа смесваме плодовете и изсипваме 100 г бяла, кристална захар. Оставяме за 2-3 часа, за да пуснат сока си, от време на време разбъркваме.
Преместваме плодовете в тенджера и варим домашното сладко за около 15-20 минути. По време на завирането на плодовете се получава пяна, която трябва да се махне с лъжица.
Сладкото се бърка периодично, за да не загори. Проверяваме консистенцията, като върху чинийка капваме няколко капки от сладкото, ако не се разтича, значи е готово.
Домашното сладко се консумира до седмица, съхранява се в хладилник. Подходящо е за палачинки или пържени филийки.