Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пърленки»Бързи турски пърленки на тиган

Бързи турски пърленки на тиган

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3691k1k2
Бързи турски пърленки на тиган4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Вкусни и бързи турски пърленки приготвени за нула време. Рецепта, която препоръчваме да си запишете."

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1/2 в.ч
  • сметана - 1/4 в.ч., заквасена
  • мая - 1/2 пакетче
  • вода - 1/4 в.ч.
  • сол - около 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л
  • олио - 3 ч.л
  • брашно - 2 1/2 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

в-ч = водна чаша с вместимост 200 мл.

Всички необходими съставки се изсипват в купата на миксера като маята се активира предварително със захарта и водата.

Първоначално миксерът се включва на ниски обороти за около 1-2 минути, след което се включва на средни обороти, след няколко минути се получава меко и нелепнещо тесто. Ако месите на ръка - отново се меси до получаване на меко тесто.

Оставя се да удвои обема си за около 40 минути, след което се разделя на 8 равни части, които се разточват на тънки кори с дебелина около 0, 5 см.

Тиганът се загрява (на по-силен “огън”) и се напръска леко с мазнина. Разточените кори се слагат една по една.

След като започват да се появят леки “мехурчета” се завъртат и така още няколко пъти - в рамките на 2-3 минути са готови. По желание турските пърленки могат да се намажат с масло.

Вижте как да си направите чеснови пърленки или любимата турска базлама.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: