Начин на приготвяне
в-ч = водна чаша с вместимост 200 мл.
Всички необходими съставки се изсипват в купата на миксера като маята се активира предварително със захарта и водата.
Първоначално миксерът се включва на ниски обороти за около 1-2 минути, след което се включва на средни обороти, след няколко минути се получава меко и нелепнещо тесто. Ако месите на ръка - отново се меси до получаване на меко тесто.
Оставя се да удвои обема си за около 40 минути, след което се разделя на 8 равни части, които се разточват на тънки кори с дебелина около 0, 5 см.
Тиганът се загрява (на по-силен “огън”) и се напръска леко с мазнина. Разточените кори се слагат една по една.
След като започват да се появят леки “мехурчета” се завъртат и така още няколко пъти - в рамките на 2-3 минути са готови. По желание турските пърленки могат да се намажат с масло.
Вижте как да си направите чеснови пърленки или любимата турска базлама.