Начин на приготвяне
Първо пригответе блата. Сипете в купа брашното с бакпулвера, солта и захарта. Добавете нарязаното масло на парченца. С пръсти го втрийте хубаво, за да се получат маслени трохи. Сипете водата и постепенно замесете гладко маслено тесто.
Разточете тестото на предварително набрашнен плот до оформянето на много тънка и кръгла кора. Трябва да е голяма, за да покрие както дъното, така и стените на форма за киш или тарт с диаметър 26 см.
Разстелете кората вътре във формата, като притискате, за да е добре прилепнало по дъното и стените.
Надупчете с вилица блата и го приберете в хладилник.
Идва ред на плънката. Почистете пилешкото месо от ципи, нарежете го на ситно. Почистете и нарежете гъбите.
Прехвърлете ги в тиган със загрят зехтин, като ги посолите и поръсите с черен пипер. Задушете до побеляване на месото.
Разбийте яйцата с две щипки сол. Смесете ги с млякото и сметаната.
Върху студения блат сипете плънката с месото, поръсете с част от настъргания ементал и залейте с млечната смес. Отгоре поръсете с останалия ементал.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете соления тарт за 30-тина минути или до апетитен загар.
Соленият тарт с пиле, сметана и гъби е готов.