Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Кишове»Солен тарт с пиле, сметана и гъби

Солен тарт с пиле, сметана и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9292k17k
Солен тарт с пиле, сметана и гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Невероятен солен тарт, подходящ за похапване по всяко време на деня."

Необходими продукти

  • Маслен блат
  • масло - 65 грама
  • брашно - 150 грама
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • вода - 35 мл
  • сол - 1 щ.
  • захар - 1 щ.
  • Плънка за киша
  • гъби - 180 - 200 г кафява печурка или шийтаке
  • яйца - 3 големи (XL)
  • прясно мляко - 250 мл
  • готварска сметана - 70 грама
  • ементал - 150 грама
  • пилешки гърди - 1 броя (не много големи)
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе блата. Сипете в купа брашното с бакпулвера, солта и захарта. Добавете нарязаното масло на парченца. С пръсти го втрийте хубаво, за да се получат маслени трохи. Сипете водата и постепенно замесете гладко маслено тесто.

Разточете тестото на предварително набрашнен плот до оформянето на много тънка и кръгла кора. Трябва да е голяма, за да покрие както дъното, така и стените на форма за киш или тарт с диаметър 26 см.

Разстелете кората вътре във формата, като притискате, за да е добре прилепнало по дъното и стените.

Надупчете с вилица блата и го приберете в хладилник.

Идва ред на плънката. Почистете пилешкото месо от ципи, нарежете го на ситно. Почистете и нарежете гъбите.

Прехвърлете ги в тиган със загрят зехтин, като ги посолите и поръсите с черен пипер. Задушете до побеляване на месото.

Разбийте яйцата с две щипки сол. Смесете ги с млякото и сметаната.

Върху студения блат сипете плънката с месото, поръсете с част от настъргания ементал и залейте с млечната смес. Отгоре поръсете с останалия ементал.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете соления тарт за 30-тина минути или до апетитен загар.

Соленият тарт с пиле, сметана и гъби е готов.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: