Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с бяло вино и масло

Ризото с бяло вино и масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9132k17k
Ризото с бяло вино и масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Ето как се приготвя най-кремообразното и вкусно ризото."

Необходими продукти

  • ориз арборио - 230 грама
  • пилешки бульон - около 400 мл (или зеленчуков)
  • лук - 1 малка глава
  • бяло вино - 110 мл
  • масло - 20 грама
  • пармезан - 100 грама
  • босилек - 2 пресни стръка
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да се получи хубаво автентично ризото, задължително трябва да изберете правилния сорт ориз - Арборио.

Наситнете и запържете лука с щипка сол в загрятия зехтин. Добавете ориза и също го запържете за кратко. Сипете бялото вино и бъркайте до изпаряване на алкохола. В този момент посолете леко и започнете да наливате на части топлия бульон.

Правилото е, че докато не се усвои течността, не се сипва нова. През цялото време трябва да разбърквате.

Приготвено по този начин, ризотото ще бъде кремообразно.

Когато оризът се свари, добавете маслото с по-голямата част от пармезана. Разбъркайте добре.

Разпределете ризотото в чинии. Гарнирайте всяка порция с пресен босилек и пармезан на люспи.

Ризотото с бяло вино и масло е готово.

Имайте предвид, че това е базисната рецепта за италианско ризото. Може да добавите към него гъби, морски дарове или каквото обичате.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: