Начин на приготвяне
За да се получи хубаво автентично ризото, задължително трябва да изберете правилния сорт ориз - Арборио.
Наситнете и запържете лука с щипка сол в загрятия зехтин. Добавете ориза и също го запържете за кратко. Сипете бялото вино и бъркайте до изпаряване на алкохола. В този момент посолете леко и започнете да наливате на части топлия бульон.
Правилото е, че докато не се усвои течността, не се сипва нова. През цялото време трябва да разбърквате.
Приготвено по този начин, ризотото ще бъде кремообразно.
Когато оризът се свари, добавете маслото с по-голямата част от пармезана. Разбъркайте добре.
Разпределете ризотото в чинии. Гарнирайте всяка порция с пресен босилек и пармезан на люспи.
Ризотото с бяло вино и масло е готово.
Имайте предвид, че това е базисната рецепта за италианско ризото. Може да добавите към него гъби, морски дарове или каквото обичате.