Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Много пухкав постен кекс

Много пухкав постен кекс

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Много пухкав постен кекс
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Ароматен, сочен и много пухкав постен кекс!"

Необходими продукти

  • брашно - 330 г
  • захар - 120 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 15 г
  • портокалов сок - 1 портокал +вода до 250 мл общо
  • олио - 100 мл
  • стафиди - 60 г
  • орехи - 1 ч.ч. непълна
  • портокалова кора - 1 бр. портокали настъргана
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната на 200 °C да нагрява.

Залейте стафидите с гореща вода за около 10 минути.

В купа, смесете пресятото брашно, захарта, ваниловата захар, бакпулвера и солта, разбъркайте.

Настържете на ситно ренде портокаловата кора и запазете.

Изстискайте сока на същия портокал в чаша с вместимост 250 мл, долейте и вода, за да се напълни до съответните мл.

Прибавете портокаловия сок и олиото към сухата смес и разбъркайте. Добавете портокаловите корички, канелата и счуканите на по едро орехи, разбъркайте отново до еднородна смес.

Намаслете с олио формата, в която ще печете кекса, сипете сместа в нея и я разпределете равномерно. Поставете формата във вече нагрялата фурна и печете до готовност за около 40- 45 минути.

Ароматен, сочен и много пухкав постен кекс!

Вижте още от вкусните ни идеи за домашен портокалов кекс, както и как да използвате портокали за красота.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: