Начин на приготвяне
Включете фурната на 200 °C да нагрява.
Залейте стафидите с гореща вода за около 10 минути.
В купа, смесете пресятото брашно, захарта, ваниловата захар, бакпулвера и солта, разбъркайте.
Настържете на ситно ренде портокаловата кора и запазете.
Изстискайте сока на същия портокал в чаша с вместимост 250 мл, долейте и вода, за да се напълни до съответните мл.
Прибавете портокаловия сок и олиото към сухата смес и разбъркайте. Добавете портокаловите корички, канелата и счуканите на по едро орехи, разбъркайте отново до еднородна смес.
Намаслете с олио формата, в която ще печете кекса, сипете сместа в нея и я разпределете равномерно. Поставете формата във вече нагрялата фурна и печете до готовност за около 40- 45 минути.
Ароматен, сочен и много пухкав постен кекс!
Вижте още от вкусните ни идеи за домашен портокалов кекс, както и как да използвате портокали за красота.