Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Постен портокалов кекс

Постен портокалов кекс

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Постен портокалов кекс
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Задължително се насладете на този портокалов кекс с чаша ароматно кафе"

Необходими продукти

  • царевично нишесте - 60 грама
  • захар - 160 грама
  • брашно - 280 грама
  • бакпулвер - 10 г
  • оцет - 1 с.л.
  • какао - 3 с.лъжици
  • олио - 60 мл
  • портокалов сок - 60 мл фреш
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • ромова захар - 1 пакет
  • газирана вода - 180 мл
  • мед - 3 с.л. за намазване
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте сухите съставки в голяма купа - сол, брашно, бакпулвер, захар и нишесте.

В отделен съд смесете газираната вода с олиото, оцета и портокаловия сок. Обединете двете смеси и разбъркайте до хомогенност.

Отделете около 1/3 от тази смес и разтворете в нея ромовата захар и какаото.

В другата част от сместа прибавете портокаловата кора.

Намазнете форма за кекс и сипете първо неоцветената смес. Отгоре сложете от кафявата смес и с помощта на дървено шишче разбъркайте внимателно.

Загрейте фурната и сложете кекса да се пече. Увеличете градусите на 170 и печете около 40 минути или до готовност.

Охладете леко готовия кекс и го намажете с меда.

Постният портокалов кекс е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: