Начин на приготвяне
Пилешкото месо за фрикасето (може и цяло пиле) се поставя в тенджера с подсолена вода. Прибавят се цели или нарязани на едро глава лук, морков, целина и зрънца черен пипер. Пилешкото се вари окло половин час, като по време на варенето се маха образувалата се пяна. На свареното месо се маха кожата и костите, ако е цяло пилето.
В тенджерка се загрява кравето масло. Когато се образуват мехурчета се прибавя брашното. Разбърква се до получаването на златист загар. В тенджерата на веднъж се излива студеното прясно мляко. Сосът се бърка, за да не загори и стане на бучки. Разрежда се с прецеден бульон от пилето до желаната гъстота.
В купичка се разбиват двата жълтъка с лимоновия сок. При непрекъснато бъркане към жълтъците се прибавят един-два черпака от соса, за да се уеднаквят температурите. Жълтъчната смес се прехвърля в тенджерата със соса и се оставя да се готви още минута, две.
В чиния за сервиране се поставят едро нарязани парчета пилешко и се заливат с готовия сос. Опитайте пиле фрикасе по Звездев - изключително нежно и вкусно е!
Не пропускайте да изпробвате и другите ни апетитни предложения като бабините пилешки каши и чудни яхнийки с пилешко.