Пиле фрикасе по Звездев

Пиле фрикасе по Звездев
Снимка: Албена Асенова-Писева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Опитайте пиле фрикасе по Звездев - изключително нежно и вкусно е!"

Необходими продукти

  • пилешко месо - 700 г гърди или др.
  • сол
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • лук - 1 гл.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 2 стр.
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр. само жълтъка
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкото месо за фрикасето (може и цяло пиле) се поставя в тенджера с подсолена вода. Прибавят се цели или нарязани на едро глава лук, морков, целина и зрънца черен пипер. Пилешкото се вари окло половин час, като по време на варенето се маха образувалата се пяна. На свареното месо се маха кожата и костите, ако е цяло пилето.

В тенджерка се загрява кравето масло. Когато се образуват мехурчета се прибавя брашното. Разбърква се до получаването на златист загар. В тенджерата на веднъж се излива студеното прясно мляко. Сосът се бърка, за да не загори и стане на бучки. Разрежда се с прецеден бульон от пилето до желаната гъстота.

В купичка се разбиват двата жълтъка с лимоновия сок. При непрекъснато бъркане към жълтъците се прибавят един-два черпака от соса, за да се уеднаквят температурите. Жълтъчната смес се прехвърля в тенджерата със соса и се оставя да се готви още минута, две.

В чиния за сервиране се поставят едро нарязани парчета пилешко и се заливат с готовия сос. Опитайте пиле фрикасе по Звездев - изключително нежно и вкусно е!

Не пропускайте да изпробвате и другите ни апетитни предложения като бабините пилешки каши и чудни яхнийки с пилешко.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: