Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с гъби портобело и печурки

Ризото с гъби портобело и печурки

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2229639284
Ризото с гъби портобело и печурки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ризото с гъби портобело и печурки - вълшебно ястия от италианската кухня, което трябва да опитате още днес."

Необходими продукти

  • гъби портобело - 400 г
  • гъби печурки - 100 г
  • масло - 60 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • кромид лук - 1 глава
  • ориз - 300 г
  • бяло вино - 100 мл
  • бульон - 800 мл, гъбен
  • чесън - 1 скилидка
  • пармезан - 100 г
  • лют червен пипер - щипка
  • босилек - щипка, по желание
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ризото с гъби портобело и печурки - вълшебно ястия от италианската кухня, което трябва да опитате още днес.

Първо се загрява маслото и зехтина в тиган и в него се задушава за кратко ситно нарязаната глава лук.

Добавят се почистените и нарязани на ивици гъби и се задушават до омекване.

Към тях се изсипва ориза, бърка се, докато стане прозрачен и се налива бялото вино.

Намалява се степента на котлона и се бърка, докато алкохола се изпари (2-3 минути).

Налива се по малко от горещия гъбен (по 1-2 черпака) бульон, като щом се усвои от ориза, се налива отново бульон. Така се процедира до усвояването на цялото количество бульон.

Накрая в домашното ризото се добавя скълцаната скилидка чесън, овкусява се със сол и черен пипер, щипка босилек и лют червен пипер, добавя се 1 с.л. масло и настъргания пармезан. Разбърква се и се разпределя в чинии.

Бон апети!

Ако обожавате италианската кухня, вижте кои са тайните на вкусното ризото и разберете също кои са най-добрите подправки за ризото.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: