Начин на приготвяне
Ризото с гъби портобело и печурки - вълшебно ястия от италианската кухня, което трябва да опитате още днес.
Първо се загрява маслото и зехтина в тиган и в него се задушава за кратко ситно нарязаната глава лук.
Добавят се почистените и нарязани на ивици гъби и се задушават до омекване.
Към тях се изсипва ориза, бърка се, докато стане прозрачен и се налива бялото вино.
Намалява се степента на котлона и се бърка, докато алкохола се изпари (2-3 минути).
Налива се по малко от горещия гъбен (по 1-2 черпака) бульон, като щом се усвои от ориза, се налива отново бульон. Така се процедира до усвояването на цялото количество бульон.
Накрая в домашното ризото се добавя скълцаната скилидка чесън, овкусява се със сол и черен пипер, щипка босилек и лют червен пипер, добавя се 1 с.л. масло и настъргания пармезан. Разбърква се и се разпределя в чинии.
Бон апети!
Ако обожавате италианската кухня, вижте кои са тайните на вкусното ризото и разберете също кои са най-добрите подправки за ризото.