Начин на приготвяне
В купичка със затопленото прясно мляко се надробява маята, захарта и две супени лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се покрива със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло, докато сместа шупне.
Шупналата смес се прехвърля в купа, добавя се 1 яйце и 1 белтък, разтопеното краве масло, малко по малко от пресятото брашно с 1 ч.л. сол. Меси се до получаването на меко и еластично тесто. Купата с тестото се намаслява леко и покрива с фолио или кърпа, оставя се на топло, докато удвои обема си.
Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот, разстилa се на не много тънка кора и отново се покрива с кърпа за 10 минути. След това с чашка се изрязват кръгчета, във всяко се слага по малко натрошено сирене и се оформя на топче.
Топчетата се нареждат в тавата върху намаслена хартия за печене, намазват се с разбития с прясното мляко жълтък.
Питката със сиренце се изпича в средата на фурната на 180 °C до готовност.
След като се извади домашната питка, се намазва с малко с мед.
Много вкусна, мека и пухкава питка със сиренце на залчета!
Да ви е сладко!
Вижте още как се прави тутманик на бурми. Разберете и тайните на тестото, преди да започнете да месите.