Ezine.bg»Рецепти»Салати»Руска салата»Оригинална руска салата

Оригинална руска салата

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Оригинална руска салата1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Знаете ли тайната на вкусната руска салата? Вижте тук"

Необходими продукти

  • картофи - 1/2 кг, сварени
  • моркови - 2 - 3 броя от туршия
  • кисели краставички - около 1/2 буркан (350 г)
  • грах - 1 буркан (280 г)
  • яйца - 4 броя, сварени
  • колбас - 300 г телешки салам
  • майонеза - 2 - 3 кутийки (500 г)
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете всички продукти на ситни кубчета. Овкусете със сол, прибавете орехите и разбъркайте с майонезата.

Тази руска салата е за предпочитане пред всички боклуци по магазините, които съдържат по няколко консерванта и съставки с неясен произход.

Рейтинг

4.1
521
415
310
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
То что называют в Болгарии "Руска салата " посути салат "Оливье " приготовлен французским поваром для Наполеона и в оригинальный салат излогал куриное филе . И назван в честь повара.
04.01.2022 12:10
1
Потребител#203928
Потребител#203928
В руската салата не присъстват никакви орехи.
Класическа рецепта никога не се променя !!!
Учим се докато сме живи
12.03.2018 01:08
33
1
Марияна
Марияна
Не слагам орехи, не мисля че ща стане добре. Слагам само 2 с.л мляко гъсто за да не мазна.Всички у дома обичаме руска салата!
07.01.2017 14:32
18
4
Ваня Благоева
Ваня Благоева
Сложих и малко царевичка и стана чудна :)
27.12.2016 09:11
12
11
Биляна Владова
Биляна Владова
само, че оригиналната руска салата се прави със сварено телешко месо, а не със салам
11.12.2016 11:37
20
9
Monika Ivanova
Monika Ivanova
И аз не слагам орех, пък и за салама със щпек е много по-вкусна
10.04.2016 17:37
11
7
Албена Асенова
Албена Асенова
На всички в къщи е любима.Само за орехите не бях чувала,но и не мисля да добавям.
07.04.2016 21:12
11
1
Потребител#167180
Потребител#167180
Обожавам я!
19.03.2016 17:12
1
2
Miho
Miho
като човек на когото готвенето му е хоби но си е изкарвал пари и като готвач (10 години) искам да споделя че според мен, продуктите за руска салата които се смесват наистина приятно и ми се струват задължителни са: картофи, моркови, яица, шунка, майонеза, грах, кисели краставички, кашкавал дори и да се сложи, не е лошо но обикновенно не се усеща. Од подправки обичам да ползвам лимон, горчица, сол, и малко черен пипер. Майонезата ако е домашна естествено е по-добре, предполагам :D
VESELI PRAZNICI I PRIQTNO GOTVENE
09.01.2016 18:48
16
6
Хриси
Хриси
И аз знам историята, както я е написала Кремена.
Иначе тази салатка майка ми я прави по същия начин. Само дето всичко слага *2. Много я обичахме вкъщи и в моето вече семейство също много се хапва. :)
Тя сама прави майонезата - 2 яйца и 400мл олио. Утре ще я правя, за да има за Коледа на трапезата. Весели празници на всички!
24.12.2014 00:16
5
3
Lillilys
Lillilys
Гледам че се е заформил спор около историята на салатата и общо взето всеки от коментиращите е прав, но не съвсем. Реших да се включа в тази отдавнашна дискусия с цел да споделя информация (далеч съм от мисълта да се заяждам), защото за мен готвенето е чудесно занимание, а още по–хубаво е когато спомага да си обогатим общата култура.

Салатата е с белгийски произход (не френски). Измислена е през 1860г. от белгийския готвач Люсиен Оливие, който навремето е бил главен готвач в реномирания тогава московски ресторант Ермитаж и е пазил в тайна оригиналната рецепта. Един ден, асистентът му успява да го отдалечи от кухнята,да запише продуктите и да налучка композицията на салатата и соса й.

По–късно този помощник–готвач бива назначен като главен готвач в друг ресторант, където предлага салата подобна на тази на Оливие с името "Столична салата". Но посетителите на ресторанта установяват че сосът на салатата (обикновено майсторлъка на подобно ястие) не е толкова вкусен, колкото този на Оливие. Знае се че той наподобява майонеза, съдържаща балсамов оцет, горчица и провансалски зехтин, но точните пропорции са загадка и до днес.

Асистентът на Оливие продава рецептата си на няколко издателски къщи, което води до нейното банализиране. Редките, скъпите, сезонните или трудните за приготвяне съставки постепено биват заместени от по–достъпни продукти до получаването на днешнИте рецептИ – по–евтини и по–лесни за реализиране. Това опростяване и умножаване на варианти се дължи най–вече на Руската Революция от 1917, когато има недостиг на хранителни продукти, а може би съдържанието на салатата зависи и от регионите.

Салатата добива популярност в много държави, обитавани от руснаци. По време на комунизма, тя става популярна и в България. В Иран пък заменят шунката (според българския вариант) с пилешко месо (нали арабите не ядат свинско). В Испания заместват шунката с риба тон и добавят печени чушки. Във Франция – наденица, гъби, омар, трюфели (едни от най–скъпите гъби), лангуста, аншоа (общото между нашия и френския вариант са само киселите краставички). Май всичко е според регионите и всяка една салата е бледо подобие на "Салатата на Оливие" и/или на "Столичната салата", които не съдържат нито картофи, нито ябълки, но пък имат фазан, черен хайвер, раци, трюфели... продукти, които по принцип не са по джоба на всеки.

Така че вместо да се препираме, нека се любуваме на предложението на Ефрозия, което е много вкусно (до сега не бях слагала орехи в тази салата, но се получи много добре).

Мерси за вниманието.
19.11.2014 00:46
48
Гого Кръстев
Гого Кръстев
Стана чудесна! Блазките ми много я харесах.
С удоволствие за напред мога отново да си я приготвя. :))
06.09.2013 00:24
8
5
daniela
daniela
големи кулинари станахте,че чак почнахте да спорите какъв е произхода на салатата и кой я е измислил.Ние си я знаем като руска салата и си я правим с тези продукти които са изброени в рецептата.Като сте толкова знае6ти пи6ете в сайтове за професионалисти.Тук всеки си публикува своята рецепта няма значение дали е оригинална или не!
31.05.2013 09:30
8
12
1
Покажи всички подкоментари
Krasimira
Krasimira
страхотна салатка
19.08.2012 11:35
3
1
Мами
Мами
Недоумявам за какво е този спор! В крайна сметка се споделят идеи, а не се налагат! Вкусът на всяко семейство е различен...

15.07.2012 13:25
8
1
Чичо Христо
Чичо Христо
Оригиналната салата е Оливие и няма човек който да каже какво е съдържала когато я е направил за пръв път в Русия мосю Оливие! Остават ни само гадания и спорове!
21.03.2012 23:52
7
1
1
Покажи всички подкоментари
eliheli
eliheli
в "оригиналната руска" рецепта не се слагат моркови, камо ли пък от туршия :))))))))))
21.03.2012 16:47
1
9
кольо
кольо
цяла България я прави така. Какво толкова се горещите тук? Салатката си е екстра
21.03.2012 16:29
4
байчева
байчева
Първо!!-в цял свят тази салата е френска!-и е на френски майстор Оливие!
Второ!!-оригинала се прави с варено пилешко месо,а варианта със салам -вече руско-езичните домакини,поради финансови соображения -я направиха със салам!!!!!!!
21.03.2012 15:55
3
3
1
Покажи всички подкоментари
pepa aleksieva
pepa aleksieva
не г-жо едикоя си,слага се само 1 ябълка на ситно наряэана,а не коли4ества както вие се иэраэихте эа ракия и тем подобни.представата ви эа оригинална рецепта иэглежда е само ваша
20.03.2012 13:13
3
1