То что называют в Болгарии "Руска салата " посути салат "Оливье " приготовлен французским поваром для Наполеона и в оригинальный салат излогал куриное филе . И назван в честь повара.
04.01.2022 12:10
1
Потребител#203928
В руската салата не присъстват никакви орехи.
Класическа рецепта никога не се променя !!!
Учим се докато сме живи
12.03.2018 01:08
33
1
Марияна
Не слагам орехи, не мисля че ща стане добре. Слагам само 2 с.л мляко гъсто за да не мазна.Всички у дома обичаме руска салата!
07.01.2017 14:32
18
4
Ваня Благоева
Сложих и малко царевичка и стана чудна :)
27.12.2016 09:11
12
11
Биляна Владова
само, че оригиналната руска салата се прави със сварено телешко месо, а не със салам
11.12.2016 11:37
20
9
Monika Ivanova
И аз не слагам орех, пък и за салама със щпек е много по-вкусна
10.04.2016 17:37
11
7
Албена Асенова
На всички в къщи е любима.Само за орехите не бях чувала,но и не мисля да добавям.
07.04.2016 21:12
11
1
Потребител#167180
Обожавам я!
19.03.2016 17:12
1
2
Miho
като човек на когото готвенето му е хоби но си е изкарвал пари и като готвач (10 години) искам да споделя че според мен, продуктите за руска салата които се смесват наистина приятно и ми се струват задължителни са: картофи, моркови, яица, шунка, майонеза, грах, кисели краставички, кашкавал дори и да се сложи, не е лошо но обикновенно не се усеща. Од подправки обичам да ползвам лимон, горчица, сол, и малко черен пипер. Майонезата ако е домашна естествено е по-добре, предполагам :D
VESELI PRAZNICI I PRIQTNO GOTVENE
09.01.2016 18:48
16
6
Хриси
И аз знам историята, както я е написала Кремена.
Иначе тази салатка майка ми я прави по същия начин. Само дето всичко слага *2. Много я обичахме вкъщи и в моето вече семейство също много се хапва. :)
Тя сама прави майонезата - 2 яйца и 400мл олио. Утре ще я правя, за да има за Коледа на трапезата. Весели празници на всички!
24.12.2014 00:16
5
3
Lillilys
Гледам че се е заформил спор около историята на салатата и общо взето всеки от коментиращите е прав, но не съвсем. Реших да се включа в тази отдавнашна дискусия с цел да споделя информация (далеч съм от мисълта да се заяждам), защото за мен готвенето е чудесно занимание, а още по–хубаво е когато спомага да си обогатим общата култура.
Салатата е с белгийски произход (не френски). Измислена е през 1860г. от белгийския готвач Люсиен Оливие, който навремето е бил главен готвач в реномирания тогава московски ресторант Ермитаж и е пазил в тайна оригиналната рецепта. Един ден, асистентът му успява да го отдалечи от кухнята,да запише продуктите и да налучка композицията на салатата и соса й.
По–късно този помощник–готвач бива назначен като главен готвач в друг ресторант, където предлага салата подобна на тази на Оливие с името "Столична салата". Но посетителите на ресторанта установяват че сосът на салатата (обикновено майсторлъка на подобно ястие) не е толкова вкусен, колкото този на Оливие. Знае се че той наподобява майонеза, съдържаща балсамов оцет, горчица и провансалски зехтин, но точните пропорции са загадка и до днес.
Асистентът на Оливие продава рецептата си на няколко издателски къщи, което води до нейното банализиране. Редките, скъпите, сезонните или трудните за приготвяне съставки постепено биват заместени от по–достъпни продукти до получаването на днешнИте рецептИ – по–евтини и по–лесни за реализиране. Това опростяване и умножаване на варианти се дължи най–вече на Руската Революция от 1917, когато има недостиг на хранителни продукти, а може би съдържанието на салатата зависи и от регионите.
Салатата добива популярност в много държави, обитавани от руснаци. По време на комунизма, тя става популярна и в България. В Иран пък заменят шунката (според българския вариант) с пилешко месо (нали арабите не ядат свинско). В Испания заместват шунката с риба тон и добавят печени чушки. Във Франция – наденица, гъби, омар, трюфели (едни от най–скъпите гъби), лангуста, аншоа (общото между нашия и френския вариант са само киселите краставички). Май всичко е според регионите и всяка една салата е бледо подобие на "Салатата на Оливие" и/или на "Столичната салата", които не съдържат нито картофи, нито ябълки, но пък имат фазан, черен хайвер, раци, трюфели... продукти, които по принцип не са по джоба на всеки.
Така че вместо да се препираме, нека се любуваме на предложението на Ефрозия, което е много вкусно (до сега не бях слагала орехи в тази салата, но се получи много добре).
Мерси за вниманието.
19.11.2014 00:46
48
Гого Кръстев
Стана чудесна! Блазките ми много я харесах.
С удоволствие за напред мога отново да си я приготвя. :))
06.09.2013 00:24
8
5
daniela
големи кулинари станахте,че чак почнахте да спорите какъв е произхода на салатата и кой я е измислил.Ние си я знаем като руска салата и си я правим с тези продукти които са изброени в рецептата.Като сте толкова знае6ти пи6ете в сайтове за професионалисти.Тук всеки си публикува своята рецепта няма значение дали е оригинална или не!
31.05.2013 09:30
8
12
1
Людмил
Салатата е руска ! няма значение какъв произходът на майстора създал я, той я създава в Русия, а не в Белгия
13.11.2019 13:56
1
3
Krasimira
страхотна салатка
19.08.2012 11:35
3
1
Мами
Недоумявам за какво е този спор! В крайна сметка се споделят идеи, а не се налагат! Вкусът на всяко семейство е различен...
Класическа рецепта никога не се променя !!!
Учим се докато сме живи
VESELI PRAZNICI I PRIQTNO GOTVENE
Иначе тази салатка майка ми я прави по същия начин. Само дето всичко слага *2. Много я обичахме вкъщи и в моето вече семейство също много се хапва. :)
Тя сама прави майонезата - 2 яйца и 400мл олио. Утре ще я правя, за да има за Коледа на трапезата. Весели празници на всички!
Салатата е с белгийски произход (не френски). Измислена е през 1860г. от белгийския готвач Люсиен Оливие, който навремето е бил главен готвач в реномирания тогава московски ресторант Ермитаж и е пазил в тайна оригиналната рецепта. Един ден, асистентът му успява да го отдалечи от кухнята,да запише продуктите и да налучка композицията на салатата и соса й.
По–късно този помощник–готвач бива назначен като главен готвач в друг ресторант, където предлага салата подобна на тази на Оливие с името "Столична салата". Но посетителите на ресторанта установяват че сосът на салатата (обикновено майсторлъка на подобно ястие) не е толкова вкусен, колкото този на Оливие. Знае се че той наподобява майонеза, съдържаща балсамов оцет, горчица и провансалски зехтин, но точните пропорции са загадка и до днес.
Асистентът на Оливие продава рецептата си на няколко издателски къщи, което води до нейното банализиране. Редките, скъпите, сезонните или трудните за приготвяне съставки постепено биват заместени от по–достъпни продукти до получаването на днешнИте рецептИ – по–евтини и по–лесни за реализиране. Това опростяване и умножаване на варианти се дължи най–вече на Руската Революция от 1917, когато има недостиг на хранителни продукти, а може би съдържанието на салатата зависи и от регионите.
Салатата добива популярност в много държави, обитавани от руснаци. По време на комунизма, тя става популярна и в България. В Иран пък заменят шунката (според българския вариант) с пилешко месо (нали арабите не ядат свинско). В Испания заместват шунката с риба тон и добавят печени чушки. Във Франция – наденица, гъби, омар, трюфели (едни от най–скъпите гъби), лангуста, аншоа (общото между нашия и френския вариант са само киселите краставички). Май всичко е според регионите и всяка една салата е бледо подобие на "Салатата на Оливие" и/или на "Столичната салата", които не съдържат нито картофи, нито ябълки, но пък имат фазан, черен хайвер, раци, трюфели... продукти, които по принцип не са по джоба на всеки.
Така че вместо да се препираме, нека се любуваме на предложението на Ефрозия, което е много вкусно (до сега не бях слагала орехи в тази салата, но се получи много добре).
Мерси за вниманието.
С удоволствие за напред мога отново да си я приготвя. :))