Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и го смесваме с малко брашно и маята. Разбъркваме добре, покриваме с кърпа и го оставяме за 20 минути да се активизира маята.
През това време разбиваме жълтъците със захарта, ванилията, олиото, рома и разтопеното масло. Добавяме закваската и омесваме меко тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме да удвои обема си. За плънката разбиваме белтъците на сняг и добавяме какаото, канелата и натрошените орехи.
Готовото тесто за козунак разточваме на тънък лист и намазваме с плънката по цялата дължина. Навиваме на руло и слагаме козунака в намазнена тава.
Оставяме да втаса за още 20 минути, намазваме с яйце и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50-60 минути това козуначено руло с ром.